Дежурен на вахта заспал 20 мин. преди „Вера Су“ да заседне

Вижте още

Дежурен моряк на борда е заспал за около 20-ина минути, преди на заседналия кораб „Vera Su“:плавателният съд да заседне между скалите на Камен бряг. Това сочат последните събрани доказателства на разследващите. Експерти от Морска администрация и следствието направиха опит да се качат на кораба, но не успяха заради времето. Водолази обаче стъпиха на борда.

А разследването работи по версията за човешка грешка, довела до инцидента. По-рано днес следовател от Националната следствена служба потвърди, че заспиване на вахтения е сред версиите за инцидента.

„Вина със сигурност носят 2 човека, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо”, обясни следовател Иво Ангелов.

Проверява се и дали е имало друг товар на борда на кораба, освен карбамита. Отново ще се вземат и проби от водата, за да се провери има ли замърсяване.

Според разследващите документацията на кораба е манипулирана, има съмнения и за унищожени документи. Дълго време след засядането екипажът не е отговарял на сигналите за връзка с българските органи.

Турският корабособственик умишлено бездействал, искал затопяване на „Вера Су“
„Вера Су“ не е подал сигнал, че има проблем, преди да заседне
о капитанът и помощник-капитанът бяха задържани и обвинени, а екипажът беше евакуиран, разпитан и след това освободен.

Днес са направени анализи по биологични елементи за качество – фитопланктон (развитие на водорасли) и хлорофил–а, които до момента потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежните води, където се намира заседналият плавателен съд, посочват от МОСВ.

Резултатите от пробите показват стабилност в стойностите на наблюдаваните показатели като pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, амониев азот, нитритен азот и нитратен азот.

Водните проби за амониев азот, взети в близост до кораба, също показват близки стойности. Потвърждава се отчитаната и до момента тенденция за задържане на стойностите на наблюдаваните показатели.

В непосредствена близост до заседналия кораб, освен ежедневно следените показатели, е проведено и изследване на водите за съдържание на тежки метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром. Отчетените резултати по всеки от анализираните метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метални соли.

От МОСВ са предприети и действия за възлагане на пълен анализ на товара на кораба. Резултатите от анализа на пробата потвърждават, че товарът е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни