Тежки машини и камиони блокираха жълтите павета

Вижте още

Тежкотоварни камиони на пътностроителните фирми, които протестират пред сградата на правителството, блокираха движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ в отсечката от улица „Георги Раковски“ до района на президентството.

Движението на автомобили в центъра на столицата е затруднено, засилено е полицейското присъствие.

Строителите от Българската браншова камара „Пътища“ протестират с настояване да им бъде изплатено дължимото за извършените ремонти. Искат и оставката на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Писмо до служебния министър председател Стефан Янев депозираха в Министерски съвет от Браншова камара „Пътища“. Стефан Чайков, председател на УС на Камарата, обяви, че то е придружено от становище на юристи и се оборват тезите на министър Виолета Комитова, с които тя отказва да се платят дължимите средства за поддръжка на пътищата.

Протестиращите са в готовност за среща с премиера, за да се възстанови диалога, но настояват за оставката на Виолета Комитова. Стефан Чайков заяви:

„След петъчното поведение на госпожа Комитова за нас няма друга алтернатива. Нито един министър на регионалното развитие до този момент не беше успял да убеди целия строителен бранш срещу себе си и за нас такъв министър няма място в регионалното развитие. Сроковете са прерогативите на министър-председателя. Ако той иска да вижда всеки ден тази гледка пред Министерски съвет, ние ще продължим“.

Стефан Чайков е категоричен, че се отхвърля вариантът дължимите пари да се платят през следващите 2 години.

„Още на пресконференцията след бюджетна комисия ясно дадохме да се разбере, че този вариант за нас е неприемлив и ние искаме поне 600 милиона до края на годината“.

„Днес ние показваме с над 3000 човека и над 200 машини, че пътният бранш е заедно и ще устоява исканията си за нейната оставка. Тази дама иска срещи със собственици на фирми на четири очи. Защо? Има нещо да договаря? Какво точно? Нека да каже. Който иска прозрачност, прави срещи с всички, които откликват на поканата, а не само с избрани“, заяви протестиращ.

От ББК „Пътища“ очакват и среща с премиера Стефан Янев, ако той намери време за среща с тях днес.

Протестът започва малко след 8,40 часа, а заради стотиците камиони и друга тежкотоварната техника към 10 часа не можеше да се преминава с автомобили около триъгълника на властта. Осигурено е движението само на трамвайните линии, които тръгват от района на протеста. Протестът е разрешен до 12,30 ч.

„Да си пътищар е гордост“ – това бе един от плакатите, опънати от протестиращите.

„Не може тези хора в тези каменни сгради… ние сме ги назначили да работят за нас, а ние работим, а не трябва да ядем според тях“, каза един от протестиращите шофьори. „Министърът защо не каза, че няма пари, когато му работихме, а сега ни спират парите“.

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища“ инж. Лазар Лазаров отрече пред БНР протестът да е политически. Според него оставката на министър Виолета Комитова няма да задълбочи кризата.

„Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ“, каза той пред програма „Хоризонт“.

Много е засилено полицейското присъствие. В два кордона от полиция и жандармерия е опасана сградата на правителството и тази на близкия Партиен дом.

Източникbnr.bg
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни