ШОК! Западни фирми натискат за роми програмисти!

Вижте още

Както е известно в ИТ-то повечето работодатели са западни компанииq решили да отворят офиси в България. И започват да налагат “diversity” политики, особено моредни зад океана и в Обединеното Кралство. Но изглежда и другите западно-европейски компании не могат да минат без политиките за разнообразие.

“Докато заради по-високите заплати в ИТ сектора в България е по-лесно да се намерят жени програмисти и инженери, положението с другите подтиснати групи е по-трудно” – споделя Радослав Николаев от немската ZAB AG.

“Всъщност България е една от държавите в света с най-висок дял програмисти жени в света – над 20%. Но е невъзможно да се намери софтуерен инженер от ромската общност. По-лесно е дори да се намери открит член на LGBTQXR+ общността”

Има и натиск за наемане на чернокожи, но поне за това компаниите-майки приемат обяснението, че чернокожите граждани на република България са наистина малък процент.

“Стигаме до там, че сме принудени да наемаме роми работили като сервитьори по курортите и знаят малко английски и със съвсем базови компютърни умения – примерно да може да напише статус във някоя социална мрежа, да знае разликата между word и excel и подобни. Останалото се опитваме да наваксаме с вътрешно фирмено обучение” – добавя Георги Андров от Seedonner AG.

Служители пожелали анонимност пък въобще не са доволни от новата тенденция:

“Работим върху софтуер за фармацията. Имаме назначен за team lead ром, с идеята ,че като е на ръководна длъжност няма да пречи. Но пречи и некомпетентността му може да струва човешки животи”.

В ИТ средите подигравателно наричат изненадващо навлезлите в сектора роми “diversity hire” (б.а. “назначен заради разнообразието”). Приемани са несериозно и се сблъскват с много трудности.

“Работил съм в Англия като строителен работник и знам английски и за това ме назначиха” – споделя Данаил (от ромски произход) – “С колегите е много трудно и има много расизъм. Но ще остана тук и ще продължавам да работя защото ще имам лоши последствия от алтернативата. Искам да събера пари за хубав апартамент в София”, коментира той.

Няма изгледи натискът на чуждите работодатели за diversity да спре скоро, а мненията от ползите от това са разнопосочни.

2 COMMENTS

guest
2 Коментара
Стари
Нови Най-одобрявани
Inline Feedbacks
View all comments
как па не

кога видя циганин програмист ще повярвам ,че са хора

всички

всички програмисти са цигани ве

Последни