След 1-то тв интервю: Проф. Анастас Герджиков – Румен Радев 1:0!

Да не забравяме, че Радев е получил подкрепата на ДПС на 1-ви тур, припомни кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ

Вижте още

Честен, открит, прям, интелигентен с бърза мисъл и собствено мнение, което не се влияе от странични обстоятлества. Това е впечатлението от първото телевизионно интервю на кандидата за президент подкрепен от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков.

Ето какво каза още той:

Лесно приех подкрепата на партия ГЕРБ, защото първо – те не ми поставиха никакви условия и защото второ – когато приемам тази подкрепа, аз  приемам подкрепата на няколко стотин хиляди български граждани, които нито са виновни, нито са сгрешили нещо, заяви пред Нова тв кандидат-президентът и ректор на СУ „Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Нямам нищо общо с ДПС – нито съм бил член или симпатизант на партията, нито съм се срещал с г-н Карадайъ – не съм го виждал, не познавам г-н Доган – веднъж съм го виждал от 10 метра. Познавам единствено г-н Местан /Лютви Местан – бивш лидер на ДПС, който основа своя партия, бел. ред./.Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Нямам никаква връзка с тази партия. Това, което Лозан Панов казва е много странно за мен – мисля, че той е подведен, предлагам му да провери тази информация или да ми се извини. Това би била почтената позиция, а неговата основна позиция е, че трябва да бъдем почтени.

Така ректорът на СУ коментира думите на опонента му Лозан Панов, че Бойко Борисов е предал съдебната власт на ДПС, а с издигането на кандидатурата на проф. Герджиков – предава и президентската.

Аз приемам политиката на ГЕРБ по едни въпроси и не приемам политиката на ГЕРБ по други въпроси. Ако посоча партията, за която ще гласувам, ще прекратя възможността други партии да подкрепят моята кандидатура – в самото начало смятах, че много партии могат да застанат зад мен и да припознаят в мен кандидата, който ще осъществи това, което казах. Това, че другите партии не пожелаха да ме подкрепят, ме превърна в това, което Вие казахте – кандидат на ГЕРБ, подчерта проф. Герджиков.

3 пъти казах, че не желая да отговарям – така той отвърна на Виктор Николаев на въпроса за кого ще гласува.

Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидата на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. В случай, че не дължа нищо срещу тази подкрепя, не мисля, че съм обвързан с тях по някакъв начин, посочи той.

Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза, коята вече започва да става не само политическа, а и друга. Това, което най-много ме безпокои през последните години е, че сме все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но да се обединим поне по темите в обществото, по които има консенсус. Ако това беше направено нямаше да се стигне дотук – 3 пъти избори за една година, пълно неразбирателство между партиите, ожесточена съпротива между тях. Аз не виждам кой с кого ще се разбере, не заради аритметчния проблем в предишните 2 парламента , а защото всеки е казал нещо лошо срещу някой друг, каза Герджиков.

Няколко души от моите колеги, не само от СУ, обсъждаха тази тема – аз разбира се отказах и мислех, че става дума за несериозно обсъждане. Постепенно нещата започнаха да стават по-сериозни и тогава някои от мои приятели от синдикатите бе се чул с Красимир Вълчев, с когото се познаваме много добре, който допринесе много затова да има надпартийно единство в темата за образованието и е член на ГЕРБ отскоро – така че той е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев. Аз им обясних, че смятам да приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата, за която говорих – г-н Борисов каза, че няма нито едно условие, че аз съм подходящият кандидат – затова, което съм си поставил за цел, и не очаква нищо от мен освен това, което планирам. Така проф. Герджиков отговори на въпрос на Виктор Николаев как е преминала срещата с председателя на ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ е правила много грешки, но това е нормално за толкова дълго управление.

Партия ГЕРБ е правила много грешки през годините – те са били три пъти последователно в управлението, което означава, че няма как да не направи грешки. Някои от тях са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. В същото време след като са избирани 3 пъти очевидно са направили и полезни неща, каза още професорът.

Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии, казва проф. Герджиков.

Герджиков смята, че един президент не трябва да застава срещу определена партия и той не би допуснал тази грешка.

Господин Радев има едно нещо, което не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии и неговото противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не може да си позволява. Президентът не може да каже аз съм срещу една личност и от там срещу цялата партия. Президентът може да обича един или да мрази друг, но трябва да работи с всички. Каня на дебат господин Румен Радев, заяви Герджиков.

Той изтъкна, че няма да е проблем да приеме на балотажа подкрепата на ДПС.

Нека не забравяме, че действащият прездидент /бел. ред. Румен Радев/ е получил официалната подкрепа на ДПС на първи тур. Затова не виждам защо на мен евентуално на втори тур да приема чиято и да е подкрепа. Ще приема подкрепата на всички партии, които ме подкрепят, защото това е подкрепата на техните избиратели. Аз не мога да обидя един български гражданин като му кажа – аз съм лицемер по следния начин: днес ще кажа, че не искам твоята подкрепа и ти си лош, а утре като стана президент, изведнъж ще кажа че съм президент на  всички българи. Трябва от самото начало да си кандидат за всички българи, категоричен е Герджиков.

Въпросите към ГЕРБ и ДПС са въпроси към ГЕРБ и ДПС . В случай, че аз бъзда подкрепен от техните избиратели – това не е въпрос към мен и към техните избиратели, които не носят отговорност затова, че някой конкретен човек е свършил или не е свършил нещо. Има лична отговорност, има и съд, отсече проф. Герджиков

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни