Българските ИТ милионери масово купуват имоти в „Долината“

Вижте още

Самоковската котловина ,или “долината” както галено я наричат богатите български ИТ предприемачи е новият магнит за имоти.Разположена в полите на планините Витоша, Верила, Плана и Рила . В близост до два големи града (София и Самоков) , минаваща река, наличие на минерални извори и мек климат я превръщат в идеално място за хора страхуващи се от апокалиптични събития.

“Милиардерите от силициевата долина обичат да си купуват тропически острови и хеликоптери. В България мащабите са доста по-малки и нямаме излаз до океан ,но изглежда и тук и там страховете от бъдещето са еднакви” – споделя Божидар Божков от LogGuardian. – “През 2015 купих вила в село ‘Белчински Бани’ и съм я превърнал в своеобразен бункер. Наблизо имам достъп до минерална вода – т.е. не завися от метереологични условия. Също подготвен автомобил SUV в гаража си ,зареден с провизии и медикаменти. За мен това не е голям разход и съм подготвен за всякакви ситуации”

Социален колапс, апокалипсис и подобни събития явно тормозят съня на българските програмисти-милионери. И съответно търсят безопасно място в близост до София ,където пък се върти бизнесът им. Села като Белчин , Алино , Ковачевци , Ярлово са особено привлекателни за тях.

“Събитие на Каринтън е нещо което се случва приблизитено на 100-150 години. Последното е било през 1859-та. Това е особено силна слънчева буря която е оставила света тогава без телеграфи. Сто години по-късно сме тотално зависими от телекомуникациите и това би унищожило човешката цивилизация. Рискове като пълномащабна война , очевидно – епидемии, тежък икономически срив и т.н. са напълно вероятни. Който иска да оцелее трябва да е подготвен” – допълва Коста Йорданчев от FLOPS MEDIA.

Местните хора се радват на засиления интерес, брокерите на недвижими имоти усещат потенциалните печалби и също се намесват в имотният бизнес там.

“Това е едно от малкото места в България, където брокерите са готови да вложат свои пари и да купят имот с идеята ,че лесно ще могат да го продадат бързо по-скъпо” – казва Диана Димитрева от BoreInvest. 

“Появяват се и специални изисквания за помещения където могат да се съхраняват неогнестрени оръжия от типа на арбалети, както и каси където може да се държи злато”.

Ясно е, че имoтнaтa трескa придобива oсoбени крaски в дoлината.

3 COMMENTS

guest
3 Коментара
Стари
Нови Най-одобрявани
Inline Feedbacks
View all comments
прорамиста

Защо  Божидар Божков от LogGuardian ми звучи като Божидар Божанов от Logsentinel? Кой ги пише тия статии?

динг динг донг

сигурно собственика на сайта има някоя порутена вила в Говедарци и иска да и вдигне цената

Надуйте го и вие, да стане на парчета, бум!

“Това е едно от малкото места в България, където брокерите са готови да вложат свои пари и да купят имот с идеята ,че лесно ще могат да го продадат бързо по-скъпо” т.е. се пръскат по шевовете от алчност и освен от комисионни направо започват да спекулират. Изроди. Пазарът на имоти е толкова безумно надут от алчни спекуланти, че за обикновения човек, който иска да купи имот, ЗА ДА ЖИВЕЕ В НЕГО не остава нищо на поносими цени. Това не е „пазар“, това е балон и се надявам като се пръсне спекулантите да загубят пари, нещастници.

Последни