Партията на Меркел е 2-ра, отбеляза историческа загуба на вота

Вижте още

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели изборите за Бундестаг с  25.7%. Тя е с малко под 2 % преднина пред Консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, в който влизат Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), който остана втори с 24.1%. Това е най-слабият резултат на формацията на Меркел за последните две десетилетия. Това сочат данните на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) пък отбеляза най-добрия си резултат от началото на 21 век.

Трети с 14.8% са Зелените, които бележат около 6,5 пункта преднина. Това означава, че най-вероятно ще бъдат част от бъдещото управление на Германия.

Свободната демократическа партия вдигна резултата си и получи 11.5%,  „Алтернатива за Германия“ падна до пето място с 10.3%, а формацията „Левите“  взе едва 4,9 на сто от гласовете.

Предстоят дълги  преговори за съставяне на правителство.

За най-вероятен нов канцлер вече се спряга Олаф Шолц, кандидатът на социалдемократите.

„Това е голям успех. Много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц“, заяви в изборната нощ Шолц.

Ръководството на парламентарната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) поиска кадрови промени в блока заради очертаващия се исторически най-лош за тях резултат на избори за Бундестаг.

70 млн. души са упражнили правото си на глас.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни