Църквата почита Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Вижте още

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка на име София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. И четирите жени изумили всички със стокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) отказали. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа ужасните страдания на децата си.

Момичетата починали, а императорът разрешил на Света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също е погребана при тях. Църквата почита и Ссвета София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са от 777 г. в Елзас, Франция.

На масата днес се поднася прясна питка и грозде.

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни

17 септември е и Денят на София.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни