Професията програмист – елитарно занимание, за избрани

Вижте още

Интервю със  Найден Гичев от Programatic и Иван Анастасов от Ubir-Bulgaria

Какво е общото между внукът на Светлин Русев, сина на Евгений Бакърджиев, сина на актрисата  Албена Чакърова и децата на други известни личности? Може и да не повярвате но общото е, че са успели да направят децата си програмисти.

А желаещите да станат програмисти дори само в България наброяват десетки хиляди

– все пак говорим за индустрията с най-големите заплати в България.

И за тяхно съжаление вероятно няма да успеят да заемат ревниво пазените за “наши хора” сладки и добре платени позициики.

Заети в бранша потвърждават ,че за разлика от преди 10 години изискванията за младши програмист (т.н. junior developer)  значително са се повишили:

“До към 2010 на интервю за работа беше достатъчно да напишеш две три алгоритъмчета на на дъската – примерно редица на Фибоначи , алгоритъм на Харе или нещо подобно” – споделя Найден Гичев от Programatic – “Днес вече се изисква кода да е качен в github, автоматизирано построяване на приложението , написани тестове и т.н.”

Това прави на практика невъзможно за непосветени в тайните изисквания за интервюто кандидати да успеят. Не случайно обявите за работа в бранша са завоалирани,

пълни с технически термини от които новобранците си нямат и понятие.

Начинът изглежда е да имаш познати които да “преведат” изискванията.

“Познавам достатъчно хора чиито бащи примерно са университетски преподаватели, шефове на програмистки фирми и успяват да уредят братя или деца на добри позиции. Успяват да ги насочат в терминологията , да им помогнат с някой първоначален проект и с връзки да ги насочат към интервю с подходящата фирма. Имена не бих споделил защото би било клюкарщина ,но в момента така се случват нещата в бранша” – добавя Иван Анастасов от Ubir-Bulgaria.

В което има логика – първото поколение програмисти в България започна работа със западни фирми и проекти с чисто софтуерна насоченост през 90-те години. В началото на миналото десетилетие бумът в търсенето на софтуерни кадри избухна покрай масовизацията на интернет и човек можеше да започне работа в бранша с малко опит и с доста добра заплата за българските стандарти. Децата на първото поколение програмисти вече пораснаха и сега бащите им им помагат да се доберат до добрите позиции – превръщайки програмистите в едно затворено елитарно общество много подобно на юристите или лекарите.

“Работа за умни и работливи младежи винаги ще се намери,

но за разлика от връзкарите трябва да изтърпят години черна работа преди да бъдат допуснати до по-висшите кръгове на програмистите” – казва Иван – “Говорим за писане на т.н. unit tests, системна администрация , поддръжка , документация. Елитните позиции са тези свързани с кодене (б.а. писане на програмен код) или вземане на важни решения за архитектурата на едно приложение. От там нататък се расте в мениджърски позиции”

Все пак “парашутисти” за добрите позиции се намират и извън затворените ИТ кръгове. Много политици или хора с връзки по високите върхове на държавата успяват да уредят децата си на “елитни кодерски” позиции.

“Понякога се случва лек с натиск през инспекция на труда, НАП или подобни институции. Намекват откъде дошла поръчката , после следва телефонно обаждане с предложение за подходящ кадър за фирмата. Друг път просто с бизнес контакти” – потвърждава Найден. –

“Разбира се на бекграунд трябва да го има подходящото образование”

“За  добро или за лошо вече и популярните допреди няколко години частни академии за софтуеристи не могат да помогнат новаците да пробият” – допълва Иван.

Помните ли скандала със сина на бившият министър на финансите Владислав Горанов ,който беше влязъл без изпит в СМГ? Няколко години по-късно се оказва ,че се е насочил именно към програмирането.

Дали тенденцията професията програмист да става все по-недостъпна и все по-желана ще се запази – тепърва ще видим.

9 COMMENTS

guest
9 Коментара
Стари
Нови Най-одобрявани
Inline Feedbacks
View all comments
дохи

много интересна статия

Joro

dreal.net – next level

Някой

Доста глупава статия, нямаща нищо общо с реалността.

джоко

Имам съученик който стана програмист и баща му също е програмист.

Tse

По мои наблюдения все още има много голямо търсене и малко компании могат да си позволят да наемат само хора с опит. Доста са склонни да обучават хора, които нямат диплома за програмисти.

ЖанЖак

Статията е писана от професионални а не от хора които имат „наблюдения“. И си е точно както си казват. Програмистите си се пазат и си ходат заедно.

Tse

Професионални какви? Аз съм програмист без връзки с диплома по несвързана специалност.

Иван Марков

Или си много глупав или много наивен. Представата ти е абсолютно погрешна.

Иван Марков

Така е. За начинаещи изискванията са големи. Но има и причина. Има много желаещи. Също за разлика от преди десет госини, технологиите са се изменили доста. В момента всички ползват някакъв вид автоматизация, дали ще е на качването на кода или на проверка… така се случват нещата. И понеже има много желаещи, фирмите могат да подберат най-добрите от тези които искат да започнят кариерата си като програмист. Уви в момента пазара е така ориентирсн, че има глад на вече развити кадри, а начинаещи почти никой не търси.

Последни