От днес с маски на плажа в Гърция

Вижте още

От днес влизат в сила нови мерки в Гърция. Според тях неваксинираните срещу COVID-19 лица ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа.

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично. Тестът може да бъде направен в частен диагностичен център за 10 евро, пише в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия също са длъжни да си правят два бързи теста седмично за тяхна сметка в частни диагностични центрове на цена от 10 евро.

Работодателите имат право да се информират дали техните служители са ваксинирани, или не. Освен това са са задължени да потвърдят валидността на сертификатите за отрицателен резултат на теста на неваксинираните служители чрез безплатното правителствено приложение за COVID.

Неваксинираните ученици също ще си правят два самостоятелни безплатни теста седмично. Неваксинираните студенти ще си правят два лабораторни теста седмично за тяхна сметка на цена от 10 евро. Неваксинираните пътници на възраст над 12 години ще трябва да правят бърз тест 48 часа преди пътуване, а децата на възраст между 5 и 12 години – самостоятелен тест.

Във вътрешните помещения на ресторанти и развлекателни центрове ще бъде позволено влизане на ваксинирани лица и на лица, които са преболедували COVID-19 и разполагат със съответния документ.

В закритите и откритите части на стадионите ще бъдат допускани ваксинирани лица и преболедували, както и неваксинирани, които представят негативен резултат от тест, направен през последните 48 часа.

Неваксинираните клиенти могат да влизат в театри, киносалони и музеи само с негативен тест от последните 48 часа. Управителите имат право да ограничават достъпа на хора – за ваксинирани и преболедували достъпът може да е 100 процента, при смесен достъп (ваксинирани и неваксинирани с негативен тест).

Фитнесите на закрито ще работят за ваксинирани лица и преболедували. Неваксинираните клиенти ще трябва да представят отрицателен резултат от тест от последните 48 часа. Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора, се казва още в статията на „Катимерини“.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни