Удължават електронното преброяване заради фалстарта

Вижте още

Данните към 12 часа показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства. Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Онлайн преброяването не тръгна гладко заради атаките срещу информационния сайт, през които се влиза в системата, поясни Цветарски.

Според него заради тези атаки е бил ограничен капацитетът на системата, което е затруднило регистрацията.

„В първите дни на електронното преброяване имаше DDoS атаки или атаки тип „отказ от услугата“. Изолираните IP адреси са предимно от Китай. Най-силната атака, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкова голяма DDoS атака досега“, каза председателят на НСИ.

Той е категоричен, че няма опит за проникване и източване на данни от системата и допълни, че в публичното съзнание всяка кибер атака се възприема като хакерска. Така или иначе има опит да се дискредитира процесът и това създаде трудности за хората, които имаха желание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност.

Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха, и апелирам останалите също да го направят, каза още председателят на НСИ.

По думите му е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите, много хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни