Строители блокираха НС заради неплатени от държавата пари

Вижте още

Строителни работници протестират пред парламента, съобщиха от Българската браншова камара „Пътища“ . Шофьори на тежкотоварни машини, багеристи и строители се събраха точно в  8 часа на жълтите павета.

„Тук сме, защото работим, работим, работим, имаме добра организация, строим пътища и магистлали, но 2 месеца не сме получавали заплата, което е заради хора, които не могат да се разберат кой командва в тази държава. Призовавам тези хора да постигнат консенсус, заяви пред БНТ един от протестиращите строители.

Този протест е мирен и само предупреждение, защото ако исканията им не бъдат чути, ще дойдат на жълтите павета с багерите и машините, заканват се от бранша.

Националният протест пред Народното събрание е с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

Работници се оплакаха, че от 2 месеца не са получавали заплати, а строителните фирми са пред фалит.

Причината – в последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, заяви пред БНР п инженер Георги Златев от браншовата камара „Пътища“.

По думите му фирмите не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците,  а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти.

„Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона“, коментира Златев пред БНР.

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни