Честваме Рождество Богородично!

Вижте още

Православната църква почита днес Рождество на Пресвета Богородица или още Малка Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им.

Пред Света Ана се явява ангел,

който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и предават своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

На 8 септември православната църква прославя Божията майка

като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. Стопанката на дома  приготвя празнична пита, наречена Богородичен хляб. Част от нея се слага в храната на добитъка, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои региони на България пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица /26 декември/.

Жените не трябва да работят, за да не се разболеят децата в дома. те се молят на светицата, а за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани. От курбана се раздава на бедните, приема се, че

Светата Майка е покровителка и на самотните и изоставени хора и на сирачетата.

На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица. Според народния обичай се вари жито, което първо се носи в храма, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

Снимка: pravoslavie.bg

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни