Сайтът за преброяването на населението блокира още на старта

Вижте още

Хакерска атака бе извършена на сървърите на Националния статистически институт /НСИ/, стана ясно на брифинг днес.

В деня, когато стартира преброяването на населението хакери са се опитали да пробият 4-степенната защита наелектронната система. Целта не е била да изтеглят данни, а по-скоро да затруднят преброяването, коментираха от НСИ. Защитата е задействала и атаката е неуспешна, съобщиха още експерти.

Заради атаката или заради технически проблем регистрацията в системата на НСИ не бе възможна в продължение на часове. Проблемът възникна около 13.00 часа днес и бе овладян около 18 часа, но  капацитетът на системата остана ограничен.

От 0:00 часа днес стартира 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България. Отворена е информационната система „Преброяване“ и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. От НСИ препоръчват този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия – безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да има сигурност, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство. Попълването й отнема средно 20 минути.

След това, до 17 септември, данните ще може само да се виждат, но не и да бъдат редактирани. След успешното преброяване, всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.

„Системата работи 24 часа. Тя е отворена от 00:00 часа на 7 септември на сайта на преброяването. Хората трябва да се регистрират и след това да попълнят електронната карта, която не е много дълга и зависи от колко членове е домакинството. Ако то се състои от трима души, времето за попълване отнема около 15 минути”, обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

Електронното преброяване ще приключи на 17 септември. От следващия ден – 18, тръгват и преброителите по домовете. Самото то е със задължителен характер. Ако не се преброим електронно или при анкетьор, има глоба. „Глобата е 160 лева – нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват”, успокои Янчева. Тя допълни, че личните ни данни са напълно защитени.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни