Стефан Янев: Търсим решение за повишените цени на тока!

Вижте още

Служебният кабинет подготвя възможни решения за електроенергийните дружества във връзка с повишените цени на енергията. Това стана ясно от отговор на служебния премиер Стефан Янев в рамките на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутатите Петър Чобанов и Джейхан Ибрямов от ДПС относно мерките на правителството по отношение на рязко повишаване на основни стоки, храни и услуги.

Подготвяните мерки ще бъдат огласени следващата седмица. Те са микс от решения, които са свързани с дейността на електроенергийните дружества, с дейността на българската независима енергийна борса, в рамките на закона и съгласувано с регулаторните органи, обясни Янев. Целта е да се дадат възможности за успокояване на пазара и в частност на дружествата с големи енергоемки дейности.

Едва ли служебното правителство е в състояние да предложи дългосрочните мерки, защото това изисква и съответната подкрепа от парламентарно представените партии, т.е. в обществото трябва да има широко съгласие, допълни Янев.

В момента икономиките се възстановяват, включително българската икономика, която се развива добре, подчерта премиерът. Той обясни, че в основата на инфлационния натиск е търсенето и предлагането, което в рамките на пандемията в последната година и половина е имало резки спадове и подскоци.

Енергоносителите и горивата и техните цени на световните пазари се отразяват пряко или непряко в крайните цени на стоките от първа необходимост. В сравнение с миналата година суровият нефт има повишение от 68 процента, природният газ – над 200 процента, общо енергийните стоки – с 85 процента. Това е на база сравнение юли 2020 – юли 2021 г., поясни премиерът.

По данни на НСИ в момента инфлацията е средно около 3 процента, каза Янев. При възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата и на енергоносителите тази инфлация би била в рамките на нормалното на годишна база от порядъка от 0.7 процента, уточни той.

България е в отворен пазар, в същото време сме във валутен борд, което означава, че възможностите на политиката на националната банка и на правителството да влияе пряко върху цените и пазарите е доста ограничена, заяви премиерът. „Налага се една преди всичко благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи и намаление на планирания бюджетен дефицит с 0.3 процента, което допълнително ще доведе до намаляване на общата тежест върху бюджета“, обясни той.

Едновременно с това се прави функционален преглед на всички държавни разходи, така че да се гарантира този бюджет, който е ограничен, в едни разумни рамки, така че държавните разходи да не водят до повишаване на инфлационния натиск, каза още Стефан Янев.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни