Ива Митева: Тошко Йорданов не ми е шеф, не съм член на ИТН!

Вижте още

Шефката на НС Ива Митева обяви за приет закона за НСО, внесен от ИТН. Това обяви тя от парламентарната трибуна след ново заседание на председателския съвет.

Тя поясни, че имало бурни дебати както в залата, така и на самия съвет. На него чула, че процедурата не е била нарушена, каквато теза тя защитаваше час по-рано. Така водещият заседанието преди ден все пак е установил лиса на кворум и е направил проверка преди да се стигне до прегласуването на закона на НСО, внесен именно от Митева и други депутати от ИТН. Проверката показала, че кворумът е 125 човека, а законът след това е бил гласува със 101 гласа „за“. Законопроектът на Николай Хаджигенов за НСО обаче остана неприет.

Това обаче не спря споровете в НС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС пък поясни, че преди час Митева е твърдяла, че процедурата не е спазена.

„Съжалявам, че сте доктор по конституционно право. Все още има време да промените своето становище. Иначе всеки заемащ поста шеф на НС би се ползват от вашата порочна парламентарна практика“, каза тя.

Митева пък призова ГЕРБ-СДС ако искат да жалят решението на НС пред КС

На свой ред Радомир Чолаков призова двата закона отново да минат през дебат в НС, тъй като преди ден в залата имало малко депутати и не дебати не се били провели по същество. Според него именно така щяло да се излезе от този батак. Неговият колега Александър Ненков пък поясни, че се плаши какво ще се случи при дебатите и гласуването на бюджета. „Когато нямаш мнозинство се получават тези катаклизми“, каза той.

Димитър Делчев поясни, че НС се превръща в „селски мегдан“.

Ива Митева призна, че чрез депутата Станислав Балабнов е упълномощила Виктория Василева да води заседанието на НС, след като се е стигнало до гафа вчера. Това според Тома Биков от ГЕРБ обаче означало, че Росица Кирова, която е водила заседание, го е правила нелегитимно.

Поясни, че до тук се стигнало защото не могат да смятат до 240 депутати. Десислава Атанасова пък напомни, че предния ден са напуснали залата заради обидите на Тошко Йорданов, според който ГЕРБ били отвратителни, а днес ги нарекъл „мафиотска партия“. Предупреди ги, че е опасен този стил на управление и поиска наказание за Йорданов с отстраняване от пленарната зала.

В резултат от ГЕРБ-СДС станаха на краката и започнаха да ръкопляскат, след това направиха същото и от ИТН. Митева заяви, че ще му направи забележка, като уточни, че Йорданов не й е партиен шеф, защото тя не е член на ИТН.

Какво точно пише в закона на НСО?

С него занапред НСО ще охранява само премиер, президент и шеф на НС. Главният прокурор ще има право само на кола от НСО, като така се приравнява на членовете на КС, ВКС и ВАС. Отпада и охраната на бившия президент, шеф на НС и премиер. При опасност обаче може да се назначи охрана, но до 6 месеца. Отпада възможността да бъдат охранявани семейства на тримата, в това число и на първата дама. Отпада и администрацията на президента. Без коли за НСО ще са и членовете на МС, както и зам.-председателите на НС и кмета на София.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни