БЛС към премиера: Извинете се и не бъркайте армията с медицината!

Вижте още

Българският лекарски съюз поиска незабавно извинение от служебния премиер Стефан Янев. Причината – негови думи по време на парламентарния блиц контрол.

„Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва“ е изказването на Янев, което възмути съсловието в бели престилки.

„Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи. Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците“, пише в позицията на БЛС.

„В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване“, посочват медиците в отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев и до медиите.

Те припомнят и казуса с допълнителното възнаграждение от 1000 лева за лекарите, които пряко контактуват с болните от COVID-19.

„По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината“, се казва още в писмото.

От Управителния съвет на Българския лекарски съюз искат незабавно извинение от Янев.

„Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители“, посочват медиците.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни