Преболедувалите COVID са с добра защита срещу всички варианти

Вижте още

Преболедувалите и от първичния вирус – Ухан, и от Британския вариант засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Странични ефекти от ваксините има, но те са толкова редки и много леки, като втрисане, болки на мястото на инжекцията, а същевремнно видяхме колко души около нас починаха от  COVID-19 , как тежко протича болестта, с дълъг и тежък постоквод синдром – с месеци хората не могат да се възстановят, влияе на сърце, бял дроб и мозък, невъзможността за концентрацията, и българите пак не се ваксинират, макар че ваксината предпазва и вас, и останалите“, каза специалистът.

„Да, единични хора може и с ваксината да се разболеят, но ще предпазим цялото общество. При повече ваксинирани смъртността спада значително, ваксината ти връща предишния живот, а като ги избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, всъщност ти страдаш.

Отделно, че при по-голям дял ваксинирани, се спират мутациите на вируса. Ние от НЦЗПБ сме в центъра на огнището, а нямаме болни, защото сме ваксинирани“, посочи още проф. Ива Христова.

По думите й има преболедували, които се ваксинират, за да имат имунитет. Проф. Христова заяви, че всеки ще се срещне с болестта: „Преболедувалите за момента, и от първичния вирус – Ухан, и от Британския вариант, засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта, но ако не се ваксинират хората, вирусът ще продължи да мутира. В момента Делта варианът е силно инфекциозен и се налага“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има данни в момента, че Т-клетъчният имунитет се запазва дълго време при следваща среща с този вирус.

„За нас ваксинираните първи медици, все още не се налага трета доза“, коментира още проф. Христова.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни