Министерството на икономиката със сертификат за общини без корупция

Вижте още

Сертификати за общини ще показват къде няма корупция и е подходящо за инвеститори. Инициативата е на Министерството на икономиката, а участието на общините ще е на доброволен принцип. Те ще трябва да приложат практики, с които да насърчават инвестициите и да дават гаранции за бизнеса срещу корупционния риск.

Според министъра на икономиката Кирил Петков най-големият страх на инвеститорите в България са корупционните практики. Вече интерес са заявили общините Видин, Русе и Бургас.

„Всяка община, която желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Още по-важно е, че в тези общини „Трансперънси интернешънъл“ ще бъде гарант, че ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна контактна точка – да се обърнат и да се оплачат, ако има някакъв проблем. Това би гарантирало две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото – че реално инвеститорите ще имат доверие, че този процес е истински, и че е безопасно за тях да инвестират там“, посочи Петков.

„Трябва да се стимулира желанието да се излезе от дъното на класацията по ниво на корупцията“, коментира изпълнителният директор на „Трансперънси интернешънъл“ Калин Славов.

„Ако махнем този риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Това е тема номер 1, ако говорим за икономическо развитие“, уточни Петков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Последни